Amennyiben az Egyesült Királyságban szeretnél dolgozni vagy tanulni, akkor lehetséges, hogy vízumért kell folyamodnod az Egyesült Királyságban, és igazolnod kell, hogy elérted a belügyminisztérium által jóváhagyott, megbízható angol nyelvi tesztben az előírt angol nyelvtudás szintjét: ilyen például az IELTS UKVI (Academic és General Training) vagy az IELTS Life Skills teszt.

Mi a különbség az IELTS és az IELTS UKVI teszt formátuma között?

Nincs különbség az IELTS (Academic/General Training) és az IELTS UKVI (Academic/General Training) teszt formátuma között. A tesztek tartalmukat, formátumukat, nehézségi szintjüket és pontozásukat tekintve azonosak. Az eredményeidet tartalmazó bizonyítványok (Test Report Forms) azonban kis mértékben különbözőek lesznek majd azért, hogy bizonyítani tudd, hogy az Egyesült Királyság belügyminisztériuma által jóváhagyott, hivatalos IELTS UKVI helyszínen teljesítetted a tesztet.

Melyik teszt formátumot teljesítsem?

Ha diák vagy, még a regisztráció előtt tájékozódj saját egyetemeden/főiskoládon/iskoládban, hogy melyik tesztre van szükséged.

Ha (Tier 4) diákvízumot igényelsz egy felsőoktatási intézménynél, hogy közvetlenül alap- vagy posztgraduális képzésben vegyél részt egy Tier 4 Sponsor intézményben, akkor az intézmény által előírt angol nyelvtudási szintnek kell megfelelned. Minden brit egyetem és főiskola elfogadja az IELTS Academic modul vizsgaeredményeit. Ez azt jelenti, hogy esetleg nem kell teljesítened az IELTS UKVI (Academic) tesztet, hanem elküldheted az IELTS Academic eredményt.

Ha NEM diák vagy, a teszt előjegyzése előtt nézz utána annál a szervezetnél, ahová jelentkezel, hogy milyen teszt formátumra van szükséged.

Az IELTS for UKVI teljesítése a British Councilnál

Az IELTS for UKVI (Academic és General Training) tesztek és az IELTS Life Skills nyelvi teszteket egy jóváhagyott vizsgaközpontban kell teljesíteni. A British Council a világ minden részén rendelkezik UKVI jóváhagyott vizsghelyszínekkel.

IELTS for UKVI (Academic)

Ezt a tesztet akkor kell teljesítened, ha az egyetem vagy szervezet, ahová jelentkezel, az IELTS for UKVI (Academic) tesztet kéri.

Ez a teszt csak Budapesten érhető el. A teszt díja: 72 600Ft.

IELTS for UKVI (General Training)

Ez a teszt azoknak való, akik felsőoktatási szint alatti képzésben vagy oktatásban szeretnének részt venni az Egyesült Királyságban. Munkához vagy munkával kapcsolatos továbbképzéshez is fel lehet használni, illetve az Egyesült Királyságba bevándorlás esetén.

Ez a teszt csak Budapesten érhető el. A teszt díja: 72600Ft.

IELTS Life Skills

Az IELTS Life Skills angol nyelvi tesztet olyan emberek számára fejlesztették, akiknek a Közös Európai Referenciakeret (CEFR) A1, A2 vagy B1 szintjén kell igazolniuk beszéd- és szövegértési készségeiket az Egyesült Királyságba szóló vízum igénylése céljából.

Az IELTS Life Skills teszt két szinten érhető el:

IELTS LIFE SKILLS A1

Akkor teljesítsd ezt a tesztet, ha angol beszéd- és hallás utáni szövegértési készségeidet kell igazolnod családtagként, házastársként vagy élettársként az Egyesült Királyság Vízum és Bevándorlási Hivatalának.

Az IELTS Life Skills teszt csak Budapesten érhető el. A teszt díja: 53 250 Ft.

IELTS LIFE SKILLS B1

Akkor teljesítsd ezt a tesztet, ha angol beszéd- és hallás utáni szövegértési készségeidet kell igazolnod az Egyesült Királyság Vízum és Bevándorlási Hivatalának határozatlan idejű tartózkodási engedély vagy állampolgárság megszerzése céljából.

Az IELTS Life Skills teszt csak Budapesten érhető el. A teszt díja: 53 250 Ft.

Forrás: British Council